Umpun-umpun, umpan memancing ikonik di Melaka

Jangkau dianggap sebagai spesies umpun-umpun paling ‘rare’ di Malaysia kerana dikatakan ia hanya banyak dijual di Melaka sahaja. Tapi, pasti ramai yang akan geli memegang umpun jenis ini kerana rupanya yang seakan-akan ulat gonggok bersaiz besar.

Biasanya, umpun jangkau berwarna oren keemasan dan ada juga berwarna sedikit gelap. Ia biasanya dicari di kawasan beting-beting pasir ketika air surut. Antara kawasan popular bagi pencari jangkau di Melaka ialah di pesisir pantai belakang Akademi Laut Malaysia (ALAM)dan di sekitar kawasan Telok Gong.

Di sebalik rupanya, umpun jangkau menjadi antara umpan memancing nombor 1 di negeri ini. Ia diminati pelbagai spesies ikan gred A, termasuklah Jenahak, Tebal Pipi, Gerut-gerut, dan Mayong.

2. UMPUN-UMPUN PASIR

Umpun pasir dikatakan antara umpan ‘basic’ yang telah lama digunakan kaki pancing di Melaka. Sesuai dengan namanya, umpun pasir menjadikan kawasan pantai berpasir sebagai habitatnya.

Kebiasaannya umpun pasir dicari ketika air mulai pasang dan pencari umpan ini biasanya menangkapnya menggunakan tangan bagi mendapatkan umpun yang bersaiz lebih besar. Antara lokasi yang sering dijadikan pilihan si pencari umpun pasir ialah di sepanjang pesisir pantai Pengkalan Balak, Kuala Sungai Baru, Lereh dan Kampung Hailam.

Antara ikan yang gemar dengan umpun pasir ialah ikan Daun Baru, Bebolos, Gelama dan Sembilang.

3. UMPUN-UMPUN MERAH / BETING

Sekitar tahun 2000, umpun-umpun merah cukup popular di kalangan kaki pancing Melaka. Pada ketika itu, atas permintaan yang tinggi, umpun-umpun jenis ini sentiasa ‘laku keras’.

Namun, popularitinya mula merudum apabila ramai pemancing mula beralih kepada penggunaan umpan hidup seperti udang. Boleh dikatakan sudah tidak ramai pencari umpun merah yang ada, namun ia masih boleh dicari di pondok-pondok menjual umpun-umpun sekitar Pengkalan Balak.

Sama seperti Jangkau, umpun-umpun Merah juga tinggal di kawasan beting pasir dan ia menjadi umpan yang cukup ‘killer’ jika mahu memburu ikan Sembilang.

Share:

More Posts

‘Malaysia Clean Up Day di Qashrina’

Bersempena dengan program ‘Malaysia Clean Up Day’ yang berlangsung pada 19 September yang lalu, Pertubuhan Pendidikan Kesedaran Dan Minda Prihatin Malaysia atau lebih dikenali sebagai

Makan di Qruise

Qashrina Qruise bukan sahaja menyediakan pakej penginapan yang eksklusif, tetapi juga menyediakan perkhidmatan sewaan dewan berserta pakej makanan yang berkualiti dan berpatutan. Pakej-pakej seperti Majlis