Puteri Qashrina Chalet

LOKASI

Puteri Qashrina Chalet

Hubungi Kami

Reach us through

Tinggalkan Mesej anda

TEMPAT-TEMPAT MENARIK

A Famosa -Porta De Santiago

Gereja St Paul adalah runtuhan gereja yang terletak di atas Bukit St Paul. Bukit ini pada asalnya dinamakan sebagai Bukit Melaka. Ia kemudiannya diubah menjadi Monti Ali Maria atau Bukit Mary selepas Portugis mengambil alih bukit. Gereja St Paul pada asalnya adalah sebuah kapel dan dikenali sebagai Portugis di Melaka sebagai Kapel Ibu Tuhan (Madre de Deus) atau Our Lady of the Hill (Nossa Senhora do Oiteiro).

Muzium Maritim

Muzium Maritim Melaka adalah replika Flor de la Mar, sebuah kapal Portugis yang dikatakan telah membawa penjarahan merampas dari Melaka apabila ia meleleh dari pantai Melaka pada perjalanan pulang ke Portugal. Dibuka kepada orang ramai pada tahun 1994, muzium unik ini merupakan perjalanan yang mencerahkan kembali ke masa lalu Melaka. Replika adalah ketinggian 34 meter ketinggian dan lebar 8 meter. Tumpuan utama muzium ini ialah sejarah maritim Melaka dan zaman kegemilangan Kesultanan Melaka sebagai Emporium Timur.

Masjid Selat Melaka

Masjid Selat Melaka merupakan sebuah masjid yang terletak di Kampung Bandar Hilir Melaka. Masjid Selat Melaka merupakan sebuah masjid yang terletak di Pulau Melaka berhampiran Bandaraya Melaka di negeri Melaka, Malaysia. Ia kelihatan seperti struktur terapung sekiranya paras air adalah tinggi. Kos pembinaan masjid itu dianggarkan kira-kira RM10 juta. Majlis Perasmian tersebut telah dilakukan pada 24 November 2006 oleh (Yang di-Pertuan Agong) Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail.

Jonker Street

Jonker Street, atau Jalan Hang Jebat yang biasa dikenali, adalah sebuah jalan di Chinatown bersejarah Melaka bermula tepat di seberang sungai dari Dutch Square. Semasa Belanda Melaka, hamba dan bawahan penjajah Belanda pernah tinggal di Jalan Heeren yang berdekatan. Bagaimanapun, ketika Belanda meninggalkan, ia menjadi jalan bangsawan. Kaya Peranakan mula hidup dan melakukan perniagaan di kawasan jalan, memberikan jalan etnik dan budaya yang berakar umbi. Hari ini, banyak rumah kedai menjual barang antik, tekstil, kraftangan dan cenderahati. Pada hujung minggu, bermula malam Jumaat pukul 6 petang, jalan ditutup untuk trafik dan bertukar menjadi pasar malam yang sangat sesak.